Queera böcker 2021!

Skärmavbild 2021-01-17 kl. 14.03.11.png

Queerbok-året 2021 är här och i sedvanlig ordning har Bögbibblan dykt ned bland förlagens kataloger och nyhetsbrev för att spana in den mest intressanta queer-läsningen för våren. Det ser ut som att vi inleder året med både översatta klassiker och nykomlingar och från våra svenskspråkiga författare bjuds på poesi, romaner, queer historia, kärlek, självbiografiska romaner, grafiska romaner och en djupdykning i historiskt sex.

Redan nu i januari har Rabén och Sjögren hunnit ge ut Queera tider av Edward Summanen och Himlabrand av Moa Backe Åstot. Queera tider handlar om vår queera historia och varvar intervjuer med berättande texter. I Himlabrand möter vi samiske Ánte som blir förälskad i sin bästa kompis Erik.

Norstedts inleder året med Jonathan Lindströms Alla tiders sex. Boken finns sedan tidigare tillgänglig som ljudbok, men äntligen kommer den i pappersform. Fokus i boken ligger på sex under forntiden och medeltiden, och det vore väl inte helt orimligt att tänka sig att att Lindström har hittat queera spår i vår historia?

Ett av årets mest spännande släpp är debutanten Ellen Nordmarks Cor ne edito / edit / Chili con carne (Modernista). Jag vet inget om graden av queerhet i boken, men både omslaget och förlagets presentation fångade mitt intresse. Jag menar, hur spännande?! “Ellen Nordmarks debut följer ett jag och ett hon i deras på samma gång lekfulla och plågsamma försök att kartlägga kroppen, identiteten och omvärlden: i all dess skönhet och osmaklighet. Det är ett sökande efter och mellan gränserna. Om gränserna överhuvudtaget finns.”

I mars släpps Douglas Stuarts redan omtalade och Bookerpris-belönade Shuggie Bain med kanske årets mest dramatiska bokomslag. En sammanfallande familj i Thatchers Storbritannien – om att drömma, längta bort och om att överleva.

Kristofer Folkhammar ger ut sin första roman sedan hyllade Magisterlekarna (2015). Den här gången är det föräldraskap och relationer som står i centrum, eller som förlaget valt att beskriva Är det barnen, baby?: “Om föräldraskap och bögliv. Om när livsprojekten barn och kärlek från början är åtskilda. Och om vad det är att komma nära en annan människa.”

Sebastian Barrys Dagar utan slut, om en samkönad kärlekshistoria mitt under det brinnande amerikanska inbördeskriget, lästes och älskades av många under förra året och i april ger Norstedts ut uppföljaren, Tusen månar. Ordberoende förlag ger ut Linda Holgerssons Till Carl på 55-årsdagen som handlar om en livslång kärleksrelation mellan två män. Samma månad bjuder Mats Strandberg oss på en skräckis i form av Konferensen. Förlaget verkar inte ha släppt så mycket information om boken ännu men Strandberg har tidigare haft många queera huvud- eller bikaraktärer i sina romaner så det är inte otroligt att även Konferensen gör det!

April bjuder också på två klassiker. I Simone de Beauvoirs självbiografiska roman De Oskiljaktiga skriven 1954 skildras hur två flickor försöker bryta sig loss från sin tids konventioner, den ena – Beauvoir – finner en väg ut, den andra – Elisabeth “Zaza” Lacoin – går under. Romanen publicerades för första gången på franska förra året och kommer nu ut på svenska på Lind & Co. Mary MacLane var en djärv, frispråkig, kanadensisk författare aktiv under 1900-talets början. Trots (eller tack vare?) att hon var en högljudd feminist, öppet bisexuell och hade rykte om sig att vara “vild och okontrollerbar” var hon mycket populär under sin samtid. Jag väntar på djävulens ankomst, MacLanes självbiografiska debut från 1902, ges nu ut av ellerströms.

Ordfront Förlag ger ut Elias Ericsons serieroman Diana & Charlie om just Diana och Charlie, båda 17 år, transpersoner och bästa vänner. Serieromanen handlar om “två unga människors försök att förstå sig på vänskap, kärlek och psykisk ohälsa. Den har ett enormt driv, mycket humor och är uttrycksfullt tecknad med känslorna på utsidan.”

Kolla gärna in Bögbibblans utgivningskalender över bögböcker, lesbisk läsning, translitteratur och annat queer-relaterat. Där finns alla utgivningsdatum och tips på ännu fler spännande böcker som ges ut i vår!

Makz Bjuggfält

Föregående
Föregående

Antiken

Nästa
Nästa

Jag är gråvit