Våga längta
⊳ Våga längta
⊳ Anna Ahlund
⊳ 2020
⊳ Hegas
Som engagerad sex- och samlärare förundras jag över hur ofta människor tar sig friheten att beklaga sig över hur dåliga de anser är att skolan är på att prata om sex och relationer och hur det på samma gång finns så få initiativ till att gestalta de där svåra mellanrummen och gråzonerna där sex, identitet, lust och samspel uppstår, på riktigt. Det är ju inte genom att lära oss att rabbla HBTQI+ som vi blir inkännande och empatiska individer som vågar stanna upp och lyssna till vår(a) partner(s). ”Vill du?”-filmerna från @rfsu är ett av få bra exempel på ett material som träffar mitt i prick. Filmerna fokuserar på sex och ömsesidighet. Våga längta-böckerna av Anna Ahlund är det första materialet jag har mött som tar ett bredare grepp och på allvar levandegör sex- och samlevnadsområdets komplexitet.
De fyra böckerna gestaltar lust, identitet och sex genom fyra separata berättelser. Böckerna ger inte omedelbara svar, men de vågar ge sig ut på osäker is och levandegöra de där frågorna som en lärare annars kan ha svårt att göra verkliga. Detta gör det möjligt för eleverna att själva bli medskapare till undervisningen. Att ge sig in i narrativen blir en möjlighet att uppleva hur svårt och underbart sex och lust och kroppen är innan en har varit med om det själv. Och det är väl det vi vill? Att eleverna ska få introduceras till sex och lust på ett tryggt sätt innan det kan gå snett.
Den stora gärningen med böckerna ligger i att de tar fasta på det svårdefinierade utan att förlora en positiv syn på sex. Sex och lust tillåts att vara lite läskigt och storslaget underbart på samma gång. Det borde vara ett lagbrott att inte ha minst en uppsättning av Våga längta-böckerna på varje grundskola.
Makz Bjuggfält