Sommarläsning 2021

Äntligen är boksommaren 2021 här! Våra Malmö-favoriter Page 28 har styrt upp en sommarläsutmaning med läsbingo. Vi har grävt djupt i vår Bibbla och bjussar här på 13 tips på queer läsning från oss på Bögbibblan för att fylla din bingobricka!


genet_tjuvens_dagbok_omslag_inb.jpg

1. Journal du voleur, Jean Genet

Föräldralös och uppvuxen inom den franska statens uppfostringsanstalter. Tjuv, sexarbetare, vagabond, soldat i främlingsarmén. Senare uppmärksammad roman- och pjäsförfattare, både kontroversiell och älskad. Politisk aktivist med kopplingar till Black Panthers i USA liksom engagerad i den palestinska frihetskampen och mot det franska fängelsesystemet och polisbrutaliteten. Det finns mycket att upptäcka i Jean Genets enastående livshistoria, men det är framför allt hans liv som vagabond i 30-talets Europa som Tjuvens dagbok handlar om.

Gallimard, 1949
Sv. övers. Tjuvens dagbok, Wahlström & Widstrand, 1952 (Modernista, 2014)


2. On Being Different. What It Means to Be a Homosexual, Merle Miller

1971 skrev Miller en artikel i New York Times med titeln ”What It Means to Be a Homosexual”. När artikeln publicerades ansågs homosexualitet fortfarande vara en sjukdom, ordet ”gay” kunde knappt användas i de stora medierna och bögar och flator förlorade sina jobb när de kom ut. I centrum för texten står vikten av att komma ut. Miller pratar om den internaliserade homofobin (den som får dig att hata dig själv så mycket), om hemligheten som blir så stor att den blir till din identitet, om att tänka att du hellre skulle vara straight trots att du inte vore du.

Med den här texten fick stora delar av USA ett ansikte på homosexualiteten och en bild av vilka juridiska, sociala och ekonomiska förutsättningar som villkorade många queerpersoners liv.

The New York Times Magazine, 1971


3. En homosexuell arbetares memoarer. Järnbruksarbetaren Eric Thorsell berättar, Fredrik Silverstolpe

Biografi över en av homorörelsens tidiga förgrundsgestalter. Född som oäkta barn till en piga i Surahammar kom Eric Thorsell att bli viktig för bildandet av både RFSU och RFSL. Tack vare Elise Ottesen-Jensen fick han möjlighet att studera ett halvår vid Magnus Hirschfelds Institut für Sexualwissenschaft. Boken går inte längre att köpa men finns på många bibliotek.

Barrikad, 1981


ColorPurple.jpg

4. The Color Purple, Alice Walker

En av 1900-talets mest omdebatterade och älskade böcker – både Pulitzer-prisad och en av de mest frekvent bannlysta böckerna på amerikanska bibliotek. Boken har filmatiserats och hyllats för sitt sätt att porträttera livsvillkoren för svarta kvinnor under tidigt 1900-tal. Historisk fiktion om bland annat kärlek mellan kvinnor långt före medborgarrättsrörelsen och långt före samkönad kärlek ens kunde nämnas vid namn i västvärlden.

Harcourt Brace Jovanovich, 1982
Sv. övers. Purpurfärgen, Trevi förlag, 1984


vadärqueer?

5. Vad är queer?, Fanny Ambjörnsson

Vi är många som har introducerats till queerteorin genom Fanny Ambjörnssons närmst klassiska presentation Vad är queer?. Queerteori kommer (och bör) aldrig vara enkel att greppa och beskriva men Ambjörnsson gör ett av de mest lyckade försöken på svenska. En stor förtjänst är att hon presenterar framväxten av delar av den svenska queerrörelsen samtidigt som hon presenterar teorierna. För alla som söker sig till queerhet som identitet, begrepp och rörelse är det här fullkomligt essentiell läsning för att förstå i vilket sammanhang queer som begrepp, teori och rörelse kom till Sverige och utvecklats i en svensk kontext.

Natur & Kultur, 2006 (ny utgåva 2016)


goldenboy

6. Golden Boy. Ljudet av något som spricker, Abigail Tarttelin

“Det här är berättelsen om Max Walker och hans hemlighet, en familj i kris, likväl som en rasande uppgörelse kring vilka vi är, vilka vi blir och vilka vi tillåts vara.”

Prisbelönt bok om femtonårige Max som på vissa sätt är det som många vill vara – populär och omtyckt – men som bär på en hemlighet som gör det svårt för honom att inleda relationer med andra. En bok som vi har väntat alldeles för länge med att läsa!

Weidenfeld & Nicolson, 2013
Sv. övers. Sötvatten, Bonnier Carlsen, 2016


0000468_hogstromkrantz-achtung-blitzkrieg.jpg

7. Achtung Blitzkrieg, Jenny Högström & Lars Krantz

“Achtung Blitzkrieg är en erotisk fanfiction med en SS-dolk i en av huvudrollerna. En mörk fantasi med lika delar fetischism, feminism, bdsm och humor.” En oemotståndlig grafisk roman som överraskar och eggar.

Apart förlag, 2015


AkwaekeEmezi-Sötvatten.jpg

8. Freshwater, Akwaeke Emezi

Platsen är av denna värld och den finns inuti Adas medvetande. Hennes fysiska kropp rör sig mellan Nigeria, USA och Irland samtidigt som hennes inte marmorrum fylls av rösterna från andra sidan. Adas inre är en kakafoni av gudar, halvgudar, profeter, helgon och andar. Adas yttre är en arena för sex, tro, familj, exil och kärlek.

Freshwater är en av förra årets mest uppmärksammade queera böcker, skriven av den icke-binäre nigeriansk-tamiliske författaren Akwaeke Emezi. Delvis självbiografisk utforskar boken bland annat hur kön konstrueras och förstås i Nigeria och USA.

Grove Press, 2018
Sv. övers. Sötvatten, Tranan, 2020


summerbirdblue

9. Summer Bird Blue, Akemi Dawn Bowman

Det här är den mest okända boken på vår lista. Det bästa med läsutmaningar är att de tvingar en att söka efter böcker en inte visste fanns. Vi insåg att vi inte känner till några böcker alls med uttalat asexuella/aromantiska romanpersoner. Summer Bird Blue verkar vara en vacker tonårsbok om förlust och sorg. Den har också fått enastående recensioner på Goodreads. Kanske blir det här sommarens stora upptäckt?

Simon Pulse, 2018


sjöhästar

10. Sjöhästar, Niklas Mesaros

Små sprickor har uppstått i Nilo och Nasims förhållande. Sprickor som inte riktigt syns men som skaver så mycket att de inte går att bortse från. Skratt som snabbt förbyts till frustration. Samförstånd som vänds till konflikt. Förtrogenhet som känns som svek. Nilo märker att Nasim plötsligt inte finns där när det behövs som mest. Plötsligt har varje samtal blivit en debatt, debatter som Nilo går tomhänt ur. Niklas Mesaros, tvåfaldig vinnare av Poetry Slam-SM, skriver poetiskt, levande, oväntat, exakt och utan ett enda pronomen.

Rabén & Sjögren, 2018


love beyond

11. Love Beyond Body, Space and Time. An Indigenous LGBT Sci-FI Anthology

En sci-fi antologi där alla texter är om och av hbtq+-personer och two-spirits från någon av ursprungsfolken i Nordamerika. Antologin har blivit hyllad både för de välskrivna novellerna och för att den representerar sitt författarcommunity så väl och vi är supernyfikna på de här texterna!

Red. Hope Nicholson
Bedside Press, 2019


burn it down

12. Burn It Down!: Feminist Manifestos for the Revolution, Breanne Fahs

Manifest tänder eldar, riktar blicken mot det orättvisa och blir små heliga texter att återvända till i den politiska kampen. Lika mycket som de säger något om sin samtid så är ett bra manifest tidlöst – mellan raderna av ilska döljer sig sorg, orättvisor och kollektiv kamp. Bland de 75 feministiska manifest som Breanne Fahs har samlat i Burn it down! finner vi bland annat Bikini Kills “Riot Grrrl Manifesto” och Lesbian Avengers “Dyke Manifesto”. Spännande och helt avgörande för att förstå vår queerfeministiska historia.

Verso, 2020


Är det barnen baby_Kristofer Folkhammar_9789127164772 (1).jpg

13. Är det barnen baby?, Kristofer Folkhammar

Stillsamt, ömsint och försiktigt funderande om hur det är att bli förälder som queerperson i en heteronormativ värld. Vad händer med ens relationer, drömmar och ideal? Hur förändras synen på egna behov, sitt förhållande till den queera identiteten och rörelsen och hur formas tankar som tänks när ett barn plötsligt behöver all uppmärksamhet och kärlek? Kristofer Folkhammars text är en prövande undersökning av det lilla och det stora i en livsomvälvande tid.

Natur & Kultur, 2021


Föregående
Föregående

Följarnas sommartips

Nästa
Nästa

Vajlett och Rut