Nya böcker i april
I april bjuder förlagen oss på inte mindre än tretton hbtqi+-titlar. Från grönländska Niviaq Korneliussens Blomsterdalen till sydkoreanska Sang Young Parks Kärlek i Seoul. Poeterna Sara Hallström och Leif Holmstrand ger ut varsin diktsamling och Nina Ulmaja har skrivit en biografi över Edith Södergran. Ralf König berättar i Maskrosdalen om tillgivenheten mellan cowboyerna Bud och Terence.
Kärlek i Seoul, Sang Young Park (Tranan)
Förlagets text: Young är en småcynisk universitetsstudent som är i ständig rörelse i storstaden Seouls hippa kvarter: från sin lägenhet till föreläsningssalarna, från barerna till olika Tinderdejters sängar. Med Jaehee, tjejkompisen som han delar lägenhet med, är livet enkelt. De dricker soju och röker Marlboro Reds (som de förvarar i frysen) medan de pratar om allt mellan himmel och jord: killar, familj, pengar, sex. Men snart hinner livet ikapp Young. Hans mamma blir sjuk, Jaehee hittar kärleken, och han själv måste hitta försörjning. Då stiger en man in i hans liv som kanske kan få allt att falla på plats, om det inte vore för det där samtalet från sjukhuset.
Kärlek i Seoul blev snabbt ett fenomen i Korea när den gavs ut och översätts nu världen över. Det är en rappt och öppenhjärtigt skriven samtidsroman som utforskar ensamheten som döljer sig bakom millenial-generationens obrydda yttre.
Blomsterdalen, Niviaq Korneliussen (Norstedts)
Förlagets text: ”45. Kvinna. 38 år. Hängning.”
Kapitlen i Blomsterdalen inleds med en lakonisk notering om vem som dött och hur. Grönland har världens högsta självmordsfrekvens och detta statistiska faktum bildar den såriga ramen i grönländska Niviaq Korneliussens roman som vann Nordiska Rådets litteraturpris 2021.
Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var tretton år gammal. Själv vill hon begravas mellan de höga bergen i den östgrönländska staden Tasiilaq, där gravstenarna utan namn på kyrkogården i Blomsterdalen är täckta av blå, röda och rosa plastblommor som tyst skriker i den vita snön. Hon har en flickvän som hon älskar, en omtänksam familj, och hon har precis börjat på universitetet i Århus. Världen ligger framför hennes fötter, men ingenting känns rätt och mörkret sluter sig allt tätare runt henne. Blomsterdalen är en djävulskt våldsam, men också gripande och poetisk roman om tillhörighet, kärlek, vänskap och sorg – och om att leva i ett samhälle där ingen pratar om de döda.
Tvätta och bli tvättad, Sara Hallström (Norstedts)
Förlagets text: Sara Hallströms nya diktsamling kretsar kring vatten och kroppar. Vatten rinner som språk mellan fingrarna, händer tvättar, vätskor rinner in i och ut ur läckande kroppar. Kropparna är verktyg, både för det intima och det institutionella: allmänningen som strömmar genom kranarna, den queera gemenskapens glittrande överflöd av vätskor. Dikterna rör sig mellan upplösning och sammanfogning. Här finns handfaten och badrummen i vilka man blir till. Hål slickade med förståelse. Ett skimrande slem. Sug upp, svälja, spotta ut. En tvål i vilken språket inte når in.
Sara Hallström är poet och förskollärare, bosatt i Göteborg. Hon debuterade med Vi måste ha protein 2004 och har sedan dess gett ut sex böcker. För diktsamlingen Rötter smälter belönades hon med Mare Kandre-priset med motiveringen: ”sinnliga dikter där människor klyvs mitt itu av kollisionen mellan kärleken och förståndet”. Senast utkom Jag vill att mina barn ska tillhöra (2015).
En annan Edith, Nina Ulmaja (Norstedts)
Förlagets text: Många har skrivit om poeten Edith Södergran. Otaliga har tolkat hennes dikter, läst hennes brev och dragit slutsatser om hennes liv. Att hon var en ambitiös fotograf är inte lika omskrivet, och hennes bilder har inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Fotografier från alpresor och hembygd, på kvinnor, katter och självporträtt. Bilder som ger en annan – sannare? – levnadsteckning än de biografier som skrivits.
Nina Ulmaja ville veta mer om fotografen Edith och började skriva brev till henne. Brev som till en början kretsar kring fotografi, men som alltmer kom att handla om deras gemensamma bakgrund: om hemlandet Finland, om ryssrädsla, krigsminnen, klassresor och nedtystade familjehistorier.
En annan Edith är en insiktsfull och nyfiken berättelse om identitet, historia, mod och självständighet. Det är också en vacker bok med 180 av Ediths egna fotografier. Brevberättelsen ger en ny bild av en ung kvinna med både penna och kamera som levde för hundra år sedan, i en tid som på många sätt liknar vår.
Kartritaren, Leif Holmstrand (Pequod Press)
Förlagets text: Tyra och Jamal älskar varandra, men föraktas av sina påtvingade låtsasföräldrar. Deras liv rasar ner i en ond lantlig dröm. Kartritartornet är en mörk syskonkärlekshistoria om samhörighet bortom hopp, men också en barock bildväv med motiv från John Miltons Det förlorade paradiset och från en allt mer söndertrasad samtid.
Illustratören Tove Jansson, Paul Gravett (Förlaget)
Förlagets text: Tove Jansson var en oerhört mångsidig konstnär. Här kommer äntligen Illustratören Tove Jansson av Paul Gravett, en bok koncentrerad kring det som kanske var hennes största och mest undervärderade genialitet: illustrationskonst. Boken är ursprungligen en del av en brittisk serie om världens främsta bilderboksskapare genom tiderna, exempelvis M. Sasek som gjort serien This is... om världsstäder och Dick Bruna som skapat kaninen Miffy. Bland dem har Jansson en given plats.
I Illustratören Tove Jansson av Paul Gravett, med bilder som även Tove Jansson-älskare inte har sett tidigare, följer författaren henne från det första mumintrollet som hon ritade på dassväggen i Pellinge, den första boken hon gav ut under pseudonym som 14-åring, skämtteckningarna i Garm, och skapandet av Mumindalen på 1940-talet. Resten är historia men sällan berättad från just det här utifrånperspektivet.
Boken är en hyllning till Janssons liv och konst, från fantasifullt barn till konststuderande, målare, författare, serietecknare och illustratör, lesbisk bohem och en av Finlands mest kända och ikoniska konstnärer.
Det blå palatset, Anna-Carin Svanå (Romanus & Selling)
Förlagets text: Sabinas tvillingbror Ben är hennes klippa, deras bitska men kärleksfulla gnabbande är hennes ledmotiv i livet. Så är det fortfarande trots att Ben just har dött i en oförklarlig bilolycka. Nu får deras samtal äga rum i Sabinas huvud och där är det kaos. Hon är gymnasielärare men gillar inte elever, hennes sambo Axel verkar inte gilla henne och samtidigt måste hon reda ut vem som bär skulden för Bens död. Hon flyr till Bens blå hus för att läka sina sår men livet kompliceras än mer av att huset invaderas av andra vilsna varelser, som Bens expojkvän Simon och katten Sundsvall. Dessutom stryker en tonåring, tunn som ett hallonsnöre, runt huset. Vad vill hon? "Det blå palatset" är en livsbejakande roman om livslögner, sorg och försoning.
Malibu brinner, Taylor Jenkins Reid (Bookmark)
Förlagets text: Fyra framgångsrika syskon ska hålla århundradets fest, men inom loppet av ett dygn kommer deras liv att ha förändrats för alltid.
Malibu, augusti 1983. Nina är fotomodell, Jay känd surfare och Hud framgånsgrik fotograf, medan lillasyster Kit mest bara är kaxig och vacker. De fyra syskonen Riva utgör Malibus kändiselit och förväntningarna är skyhhöga när de öppnar dörrarna till sitt hem.
Men Nina som just blivit övergiven av sin tennisstjärna till make ser inte fram emot festen. Jay däremot räknar minuterna tills att en viss kvinlig gäst ska komma och Kit, som sitter på idel hemligheter har bjudit in någon som de andra inte hade väntat sig.
Malibu brinner är en bladvändare fylld av så oförglömliga karaktärsporträtt och färgstarka miljöbeskrivningar att läsaren inte kan undgå att känna doften av Malibus salta havsbris och röken ifrån den förgörande branden.
Lucky Luke Maskrosdalen, Ralf König (Cobolt förlag)
Förlagets text: Lucky Luke kopplar av från bovjakten med några dagars boskapsskötsel i den natursköna Maskrosdalen. Där ska han valla herr Von Hellers schweiziska mjölkkor, kända för sin feta mjölk, perfekt för chokladtillverkning. Till sin hjälp har han kofösaren Bud, en av staden Straight Gulchs utbölingar. När de är ensamma i vildmarken öppnar Bud sitt hjärta för Luke och berättar sin livshistoria om förbjuden kärlek.
I Ralf Königs hyllning till Lucky Luke återfinns också flera favoritfigurer ur seriealbumen, som Calamity Jane och bröderna Dalton. Men i centrum står de två cowboyerna Bud och Terence, var tillgivenhet för varandra gör att skvallret börjar gå i Straight Gulch.
Den tyske tecknaren Ralf König känd för sina humoristiska gayserier är sedan barnsben en stor beundrare av Lucky Luke. Därför nappade han direkt på erbjudandet att skapa sin egen version av serien och resultatet blev detta underhållande och annorlunda äventyr.
När det brister, Bobby Kikumu (Ekström & Garay)
Förlagets text:
Gomspalt och krokiga fingrar
Kort i rocken och rasifierad
Homosexuell och vegan
En nagel i ögat på vithetsnormen köttnormen heteronormen
Här kommer stormen
När det brister är fem försök att fånga längtan och dra ut den i ljuset för allmän beskådan.
Prinsessan som inte tyckte om prinsar, Alice Brière-Haquet (Opal)
Förlagets text: En dag har prinsessan, som lever i ett trevligt och fredligt kungadöme, lyckats vispa ihop en alldeles fantastisk majonnäs. Då är det dags för henne att välja en man. Kungen bjuder alla prinsar i närheten, men ingen passar. Då bjuder han prinsarna som bor längre bort men de vill hon inte heller ha. Så fortsätter det, och till sist ber kungen fen att komma, för nu krävs ett mirakel.
I Prinsessan som inte tyckte om prinsar breddar Alice Brière-Haquet den klassiska prinsessagan. En inkluderande berättelse med varma och humoristiska illustrationer av Lionel Larchevêque, nu i nyutgåva.
Middagsgästen, B P Walter (Storyside)
Förlagets text: Fyra människor samlas en kväll för att äta middag. En av dem kommer aldrig därifrån. Matthew: den perfekta maken. Titus: den perfekta sonen. Charlie: den perfekta illusionen. Rachel: den perfekta främlingen.
Agatha Christie möter Donna Tartt i denna nervkittlande engelska relationsthriller (domestic noir) som nu har översatts till svenska.
Makz Bjuggfält